Εκδηλώσεις με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας το EDV συνδιοργάνωσε με φορείς και ομάδες της πόλης των Γιαννιτσών ( Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ΠΕ Πέλλας, Σύλλογος κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας “Αμέλια”, Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών και Παρέμβαση Πολιτών Πέλλας) ενημέρωση – δρώμενα – μουσική – προβολή ταινιών μικρού μήκους, ομιλίες και συζήτηση με θέμα την έμφυλη βία. Οι εκδηλώσεις εστίασαν στο θέμα των γυναικοκτονιών.

Αστρονομία: Διαδικτυακά σεμινάρια

Στα πλαίσια της διεύρυνσης του πεδίου ενδιαφερόντων των πολιτών, το EDV διοργανώνει μια σειρά από διαδικτυακά σεμινάρια για θέματα της Αστρονομίας που μπορεί να προσεγγίσει ο μέσος ακροατής/θεατής.

1ο Σεμινάριο: “Κατανοώντας το Σύμπαν με το φως”

Ομιλητής: Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής , Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Φυσικής

Περίληψη Το φως του Ήλιου και των άστρων, καθώς και η κίνησή τους στον ουρανό προκαλούν το δέος και το ενδιαφέρον στους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το φως αυτό όμως, το οποίο διασχίζει τεράστιες αποστάσεις μέσα στο Σύμπαν πριν φτάσει στα μάτια μας, περιέχει πλήθος από πληροφορίες. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί πως οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του Σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Το βίντεο της εκδήλωσης εδώ

2ο Σεμινάριο: “O Ήλιος μας :ένα τυπικό αστέρι στο γαλαξία μας”

Ομιλητής: Λουκάς Βλάχος, καθηγητής Α.Π.Θ, Τμήμα Φυσικής

Περίληψη Ποια είναι η θέση του Ήλιου μας στο γαλαξία μας; Ποια άλλα αστέρια είναι κοντά μας; Πως δημιουργήθηκε και πως παράγει την ενέργεια που ακτινοβολεί στο διάστημα; Πόσα χρόνια έχει ζήσει ο Ήλιος και πόσα θα ζήσει ακόμα; Πως προβλέπουμε ότι θα «σβήσει» o Ήλιος; Είναι ένα ήρεμο αστέρι ή παρουσιάζει φάσεις ηρεμίας και φάσεις ισχυρών εκρήξεων; Γιατί η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου (το στέμμα) έχει υψηλότερη θερμοκρασία από την επιφάνεια του; Που οφείλονται οι απότομες εκρήξεις ή Ηλιακές καταιγίδες όπως είναι περισσότερο γνωστές; Τι είναι ο Ηλιακός άνεμος και τι μάθαμε πρόσφατα από το δορυφόρο (ParkerSolarProbe) που πλησίασε και συνεχίζει σταδιακά να πλησιάζει πολύ κοντά στον Ήλιο; Οι ισχυρές Ηλιακές καταιγίδες μπορεί να φτάσουν στη Γη; Μήπως συνδέονται με το Ηλιακό Σέλλας; Μπορούν οι Ηλιακές καταιγίδες να προκαλέσουν καταστροφές στη γειτονιά της Γης ή στην επιφάνεια της; Αν ναι πως θα τις προβλέψουμε και πως θα προφυλαχτούμε; Υπάρχουν άλλα Ηλιακά συστήματα σαν το δικό μας που φιλοξενούν «ζωή» σε έναν από τους πλανήτες τους στο Γαλαξία μας; Είναι λογικό να πιστεύομε ότι είμαστε το μόνο αστέρι που εμφανίστηκε ζωή στο Γαλαξία μας;
Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει η παρούσα ομιλία.

To βίντεο της εκδήλωσης εδώ

3ο Σεμινάριο: “Κοσμικές συγκρούσεις της Γης με αστεροειδείς και η διαστημική αποστολή AIDA”

Oμιλητής : Κλεομένης Τσιγάνης (αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ)

Περίληψη
Τί είναι οι παραγήινοι αστεροειδείς και τί γνωρίζουμε για αυτούς; Κινδυνεύουμε πραγματικά από ενδεχόμενη σύγκρουση της Γης με κάποιον αστεροειδή; Τί μας λένε τα γεωλογικά δεδομένα και οι ιστορικές καταγραφές; Πώς μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστική και ακριβή εκτίμηση κινδύνου και, αν χρειαστεί, πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το φαινομενικά αναπότρεπτο;
Στην ομιλία του ο καθηγητής προσπάθησε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, παρουσιάζοντας παράλληλα την ερευνητική συνεισφορά των Ελλήνων επιστημόνων στο αντικείμενο, μέσα από την ενεργό συμμετοχή στo πρώτο, ιστορικά, πείραμα πλανητικής άμυνας: τη διαστημική αποστολή AIDA.

Eνίσχυση καλλιτεχνών για Διαδικτυακή Συναυλία

INVITATION-ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ The online concert “George Avramidis & The Invented Memories – Love Streaming”, an independent initiative by GEORGE AVRAMIDIS MUSIC. From us to you. As you know, the entertainment industry, just like many others, has been irreversibly damaged by the current situation that we are experiencing. As there no way for us to perform for you live – something that will probably take some time to happen – we ask for the support of our fans and music-lovers everywhere. Whoever would like to can help to realise this concert from which we don’t hope to be paid but simply cover our exspenses. Thanks in advance!
Διαδικτυακη συναυλία “George Avramidis & The Invented Memories – Love Streaming”, μια ιδιωτική πρωτοβουλία του GEORGE AVRAMIDIS MUSIC.
Aπό εμάς για εσάς. Όπως γνωρίζετε ο χώρος του θεάματος, όπως και πολλοί άλλοι χώροι, πλήττεται ανεπανόρθωτα από την κατάσταση που βιώνουμε. Καθώς λοιπόν δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας δείτε live – κάτι που λογικά θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό -, ζητούμε την στήριξη όλων όσων αγαπούν τη μουσική μας. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει και να συνδράμει στην διεξαγωγή αυτής της συναυλίας, από την οποία δεν περιμένουμε να πληρωθούμε, αλλά να βγάλουμε τουλάχιστον τα έξοδα! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Kυριακάτικος καφές

Ο Σύλλογος πραγματοποίησε μια σειρά από διαδικτυακούς “καφέδες” τους μήνες Δεκέμβριο 2020 και Ιανουάριο 2021 με αφορμή την διάθεση του να προχωρήσει σε σύσταση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας στον Νομό Πέλλας. Την Άνοιξη 2021 θα προχωρήσει σε σχετικά σεμινάρια και σύσταση της ομάδας.

H πόλη αφηγείται

1η θεματική: « Χριστούγεννα στα Γιαννιτσά»

2η θεματική: « Από το ’80 και μετά-Στέκια και παρέες στην πόλη »

3η θεματική: “Χαρακτηριστικές φιγούρες της πόλης”

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ: Συχνά αναπολούμε στιγμές του παρελθόντος μας και θέλουμε να τις μοιραστούμε. Δυστυχώς στις μέρες μας η απομόνωση μοιάζει μονόδρομος και η ανάγκη μας για επαφή και επικοινωνία γίνεται όλο και πιο επιτακτική . Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και να οργανώσουμε μια σειρά από διαδικτυακούς απογευματινούς “καφέδες” που θα μας φέρουν πιο κοντά.
Μια δεύτερη σκέψη μας εδώ και καιρό είναι να δημιουργηθεί μια «λέσχη» αφηγήσεων με θέματα που αφορούν στην αλληλεπίδραση μας με την πόλη και την ιστορία της. Σε πρώτη φάση, θύμησες από τα Χριστούγεννα στην πόλη μας, τα ΄80s, τα στέκια, τα ευτράπελα επεισόδια και χαρακτηριστικές φιγούρες του παρελθόντος, θα μας συντροφεύσουν δίνοντας μας την ευκαιρία να χαμογελάσουμε, να συγκινηθούμε αλλά και να αναλογιστούμε το παρόν μας.

Εργαστήριο φωτογραφίας στη Γουμένισσα.

Ξεκινήσαμε 21/10/2019,σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε Έδεσσας Γιαννιτσών μαθήματα φωτογραφίας για αρχάριους και ο καιρός πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε.Το τελευταίο μας μάθημα έγινε σε φυσικό περιβάλλον όπου δίνονταν συμβουλές από τον εκπαιδευτή μας επί τόπου.Θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών από 7-14 Μαρτίου 2020.Σας περιμένουμε να τα πούμε και από κοντά!